Energiepsychologie

EFT – Modern Energy Tapping

EFT ook wel bekend als medidiaantappen was samen met bloesemremedies aan de hand van de meridiaanleer een van de eerste energy psychology tools die ik 13 jaar geleden in mijn praktijk leerde gebruiken. En het heeft zich de laatste jaren enorm ontwikkeld. Het werkt geweldig bij het transformeren van oude beperkende overtuigingen naar nieuwe blije emoties. Het creeert een afleiding in de connectie tussen mind en body. EFT werkt door de stroom van energie door het energielichaam te vergroten. Het voordeel van EFT ten opzichte van EMDR wat veel wordt ingezet bij C-PTSS is dat je het ook eenvoudig zelf kunt leren en kunt uitvoeren.

Ons lichaam bestaat uit 12 verschillende meridianen. Elk van die twaalf meridianen is verbonden met een orgaan, een systeem (bv het immuunsysteem), een gebitselement, een wervel, een chakra, een deel van het bewegingsapparaat en een emotie. Ze worden onderverdeeld in yin en yang meridianen. De chakra’s sturen de controlecyclus van de meridianen aan. Elke meridiaan behoort tot één van de vijf elementen uit de Oosterse geneeskunde, nl hout, vuur, aarde, metaal en water.

Het is belangrijk dat de energie zonder onderbreking stroomt doorheen de verschillende meridianen. Als deze echter stagneert, blokkeert of ergens anders naar toe vloeit, voelen of krijgen we een emotionele onbalans, of fysieke klachten.

EFT Tapping werkt om de hersenen opnieuw te bedraden om lichaam en geest weer in balans te brengen!

EFT is geen ‘wondermiddel’. EFT werkt door het deblokkeren van de energiestroom door het energielichaam. Dit geeft ons een ander perspectief en een andere manier om oude problemen aan te pakken, en dit is erg belangrijk. Van EFT kan worden verwacht dat het significante veranderingen aanbrengt in alle problemen die hun oorsprong hebben in het energielichaam. Dit omvat allereerst alle vormen van emoties.

Emoties zijn de feedback van ons lichaam die ons vertellen over de omstandigheden in het energielichaam.

Negatieve emoties komen overeen met stoornissen en blokkades in het energielichaam, waardoor we ons “slecht” voelen.

Positieve emoties komen overeen met het energielichaam dat vrij stroomt en ” zich geweldig” voelt.

Echte emoties hebben ook een fysiek component. Dit betekent dat je fysiek gewaarwordingen kunt ervaren van trillen, druk, hitte, kloppen enzovoort in je fysieke lichaam. Dit zijn boodschappen van het energielichaam, doorgegeven door het fysieke lichaam, zodat we er  iets aan kunnen doen.

Omdat er zo weinig bekend was over energie en emoties, begrepen mensen in het verleden het verband tussen emoties en bewegingen in het energielichaam niet.

Met EFT kunnen we de energiestroom opruimen en verbeteren en zullen we ons in de letterlijke zin van het woord ‘beter voelen’.

Ik had altijd moeite met affirmaties en logisch want mijn lichaam reageerde op de leugen die het hoorde, ik ontwikkelde daardoor mijn eigen techniek om affirmaties te verwerken in EFT sesssies op een manier dat ze wel tot het lichaam doordrongen.

Het behandelen van emotionele stoornissen, emotionele stress en emotionele pijn is de eerste en belangrijkste toepassing van EFT.  Veel, zo niet alle, menselijke problemen hebben een vorm van emotionele stoornis die eraan is verbonden. Wanneer iemand bijvoorbeeld fysiek ziek wordt, kunnen ze ook bang en ongelukkig worden. Als we met EFT werken om de emoties over ziek zijn te verbeteren en we de stroom van energie door hun energielichaam verbeteren, zullen we misschien hun ziekte niet genezen, maar we zullen ze beter laten voelen.

Het meest recente onderzoek bewijst dat wanneer je EFT-tappen gebruikt om je onbewuste overtuigingen en emoties te shiften, de chemicaliën die vrijkomen in het lichaam meeshiften. Door dit te doen, ben je letterlijk in staat om het zenuwstelsel te beinvloeden, evenals de spijsverterings- en endocriene systemen, de hormonen, je energieniveau en meer!

Tot nu toe zijn de onderzoeken van de moderne wetenschap naar waarom Tapping werkt verbazingwekkend geweest. De resultaten laten zien dat tappen de perfecte brug is tussen de geavanceerde westerse geneeskunde en oude helalingpraktijken uit het oosten.

Honderden onderzoeken zijn inmiddels uitgevoerd die de effecten aantonen van het gebruik van Tapping op verschillende problemen, van het verminderen van stress in het lichaam, het verminderen van fysieke pijn, het verminderen van PTSS-symptomen, het creëren van balans en nog veel meer.

Studie na studie toont aan dat wanneer je te maken hebt met de onderliggende emotionele problemen, het lichaam weer in balans wordt gebracht, wat leidt tot emotioneel welzijn, verhoogde niveaus van geluk, gewichtsverlies, verhoogde focus en productiviteit, verbeterde immuunsysteemfunctie en nog veel meer!

Intiem worden met je energielichaam en hoe het werkt is wellicht het beste cadeau dat je jezelf kunt geven.

Hoewel EFT makkelijk is om aan te leren merk ik dat veel mensen moeite hebben met het targetten van de emotie en welke zinnen ze moeten gebruiken, hier help ik je graag bij in een persoonlijk consult. Over de jaren heen heb ik mijn eigen shortcuts en aangepaste protocollen ontwikkeld en vooral een dieper begrip van de onderlinge samenwerkingsverbanden tussen de merdianenparen gekregen.

Spread the love