The story of Europe

Documentaire reeks (6×50 min) over de geschiedenis van Europa.

Om te voorspellen waar we politiek gezien op afstevenen hoeven we enkel naar de geschiedenis te kijken. We gaan even heel ver terug, want deze geschiedenis lijkt zich keer op keer te herhalen. Een eindeloze concurrentie strijd om de macht, die heel wat schaduwen heeft nagelaten die we nu moeten aanschouwen om het voor de toekomst anders te kunnen gaan doen. Ik ben me er opnieuw in aan het verdiepen en zie de schaduwen onder ogen waarop mijn blanke gepriviliseerde leven is gefundeerd.

Who benefited, benefits and will benefit in the future?

Oorsprong en identiteit

Waar en wanneer begint de geschiedenis van Europa? De sporen leiden naar het oude Griekenland, meer bepaald naar Kreta: hier vonden we niet alleen de eerste hoge cultuur van het continent, maar ook de stichtende mythe, waaraan het zijn naam dankt: de ontvoering van de prinses Europa door de Griekse god Zeus.

Kijk deel 1

Geloof en gedachtengoed

Europa heeft het christendom gezien als de kern van zijn westerse identiteit. Hoewel waar, veel overtuigingen en idee├źn die Europa vormgeven, waaronder het christendom, vinden hun oorsprong in het Midden-Oosten. Lang voor de geboorte van Jezus verspreidt het jodendom zich over het Romeinse rijk; islamitische Moren domineren het Iberisch schiereiland.

Kijk deel 2

Ambities en veroveringen

Van de 15e tot ver in de 20e eeuw veroverden en domineerden de Europeanen de wereld. Namens Spanje zocht Christoffel Columbus een nieuwe zeeroute naar India en vond in plaats daarvan een “Nieuwe Wereld”. Zijn ontdekking was het startschot voor de “Europeanisering van de aarde”. Was de gouden eeuw van Nederland goud of waterig rood gekleurd van bloed, zweet en tranen.

Kijk deel 3

Only a fool makes the same decisions over and over again and expects a different outcome

Mijlpalen en beloningen

De geschiedenis van Europa heeft veel duistere kanten, maar zijn cultuur is meer dan een kleine sprankje hoop, het straalt op veel gebieden ver in de wereld uit. Het oude continent stelt normen op het gebied van kunst, literatuur en wetenschap. Om te beginnen met de oude Grieken, produceert Europa een aantal slimme en creatieve geesten.

Kijk deel 4

Overeenkomsten en afscheidingen

Europa was eeuwenlang verwikkeld in een bijna voortdurend conflict. Gewelddadige machtsstrijd tussen naties en heersers schudde het continent. Pas met de Verlichting en de Franse Revolutie van 1789 ontstond er een nieuw idee van Europa, gebaseerd op gemeenschappelijke waarden: vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid.

Kijk deel 5

Observation is the highest form of prayer

Huidige toestand in Europa

Europa heeft nog nooit zo’n lange periode van vrede en welvaart gekend als na de Tweede Wereldoorlog. Toen het IJzeren Gordijn in 1989 viel, leek de droom van een Europa verenigd in vrede en vrijheid eindelijk werkelijkheid te worden. Maar de wolken van het nationalisme beginnen zich alweer weer te verzamelen. Met de laatste provinciale verkiezingen was dit duidelijk zichtbaar. Laten we de geschiedenis zich weer herhalen of maken we nu andere keuzes.

Kijk deel 6

Ik ben mijn vriendin Corinne dankbaar voor haar gehamer, “kijk naar de geschiedenis” er wordt me steeds meer duidelijk….

Onze vrijheid heeft anderen hun vrijheid gekost, kunnen we het dan nog wel vrijheid noemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *